sreda, 24. maj 2017

Nepoznan utrinek iz primorske pod italijansko oblastjo: Slovenske narodne noše v Trstu

Pri vprašanju t.i. italijanske okupacije slovenske primorske po prvi svetovni vojni vlada med običajnimi ljudmi in tudi zgodovinarji že kar nekakšen dogmatičen konsenz. Torej enostranska slika, ki ne dopušča nobenih nians in nobenega ugovarjanja točno začrtanim izhodiščem.

Mi pa na tem mestu prinašamo utrinek, ki je najbrž zaradi zgoraj omenjene "nepristranske" zgodovine mnogim nepoznan. Morda bo kdo rekel temu historična "revizija", a vendar gre zgolj za neko dejstvo.

Iz slovenskega tiska: 10.7.1939:
Zanimiv gospodinjski tečaj v Trstu

Tržaške fašistične organizacije so priredile pred kratkim gospodinjski tečaj. Končal se je s pevskim nastopom, ki je bil nekako tekmovanje zborov. Peto nagrado za zborovsko petje so dobile Dornberžanke. Posebno pozornost so vzbujale na tem tečaju žene in dekleta s Krasa in iz tržaške okolice, ki so prišle tja v svojih slikovitih narodnih nošah.



Iz slovenskega tiska: 17.7.1939:
Slovenske narodne noše na prireditvi v Trstu

Zadnjič smo na tem mestu med drugim poročali tudi o gospodinjskem tečaju, prirejenem v Trstu in smo omenili, da so na njem vzbujale posebno pozornost predvsem krasne slovenske narodne noše, ki so se pokazale pri zaključnem nastopu pevskih zborov iz posameznih krajev. O tem nastopu smo zdaj zvedeli še nekatere zanimive podrobnosti, ki ne zaslužijo, da bi jih prezrli, čeprav poročamo o njih šele danes. Pred prireditvijo je bilo izdano sporočilo, da udeleženci lahko nastopijo v fašističnih uniformah, če pa teh morda ponekod ne bi imeli, pa smejo nastopiti v narodnih nošah. To dovoljenje je vzbudilo za celotno prireditev še večje zanimanje, predvsem med slovenskim prebivalstvom iz Julijske Krajine. Tista slovenska dekleta, ki nimajo doma narodnih noš, so zaprosila, če si jih smejo za to svečano priložnost nabaviti to stran meje. Oblasti so jim to dovolile, toda pod pogojem, da bodo po prireditvi prišle te narodne noše spet v roke njihovih lastnikov. Vsa ona dekleta, ki bi rada nastopila pri zaključnih svečanostih gospodinjskega tečaja v Trstu v slovenskih narodnih nošah, a teh noš niso mogla dobiti med slovenskim prebivalstvom v Italiji, so pustili, da so si jih nabavila v Sloveniji. Pisala so svojim znankam čez mejo, naj jim narodne noše preskrbe in naj jih pošljejo na Rakek, kjer jih bodo obmejne oblasti prevzele in izročile prosilkam. Vse je šlo v najlepšem redu: Naša dekleta so radevolje posodila slovenskim dekletom v Italiji svoje krasne narodne noše, obmejne oblasti so točno zapisale, čigava je katera in kdo naj jo dobi na posodo, Slovenke iz Julijske Krajine so se z njimi na tržaški prireditvi izredno postavile, nato pa jih spet v redu vrnile na mejo, odtod pa obmejne oblasti nazaj tistim, ki jim pripadajo. V znamenju jugoslovansko - italijanskega prijateljstva se je po tolikih letih, odkar poteka državna meja to stran Istre, Goriške in Krasa, lahko zgodilo, da so primorske Slovenke nastopile sredi Trsta v svojih pristnih narodnih nošah in jih dobile s pomočjo oblasti celo čez mejo!

-NeoDomobranec

Ni komentarjev:

Objavite komentar