torek, 23. avgust 2016

Fanatiki in hinavci (o kristjanih in muslimanih)

Med ateisti in sekularisti velja določeno prepričanje, da sta krščanstvo in muslimanstvo v osnovi isti religiji. To stališče zagovarjajo tako "novi ateisti" (new atheism), kot tudi islamofilni ateisti. To "istost" namreč zagovarjajo tako, da trdijo, da sta krščansko sveto pismo (kakor, da bi bilo zares enotno za vse krščanske cerkve in sekte) in muslimanski koran v osnovi ista. Pri obeh knjigah, da gre za slabe in nazadnjaške ideje, ki so skorajda identične tako v eni, kot v drugi knjigi. Kar naj bi kristjane od muslimanov razlikovalo je zgolj to, da se prvi ne držijo zares svoje knjige, medtem ko se je drugi oklepajo. In tu pride do edine razlike med enimi in drugimi ateisti. Novi ateisti trdijo, da so kristjani torej bolj napredni, muslimani pa nazadnjaški in da je torej mogoče trditi, da je muslimanska religija objektivno slabša ter muslimani objektivno slabši verniki. Islamofilni ateisti pa trdijo, da sta obe religiji objektivno popolnoma enako slabi, z eno samo razliko: kristjani se svoje knjige ne držijo zaradi visokega življenjskega standarda, muslimani pa se oklepajo svoje knjige zaradi nizkega življenjskega standarda in ameriškega imperializma.
      
A ateisti so slabi razumniki, kar pogosto dokazujejo. Religijo poznajo premalo. Vse kar vedo o verstvih so neke generalne pavšalne poteze, ki jih pridobijo kar iz popularnih medijev. Kajti ni res, da se kristjani ne držijo svetega pisma in nekatere stvari ne izpolnjujejo čeprav bi jih morali. Resnica je v tem, da če bi se držali vseh stvari v Svetem pismu, bi ne bili pravi kristjani, posebej ne bi bili katoličani.
    
Z nelagodjem včasih človek zre v razne ljudi, ki berejo Sveto pismo in potem z njim opletajo naokrog. Ni bilo zaman, da je nekdaj Cerkev z neodobravanjem gledala na idejo, da bi morali Sveto pismo brati kar vsi. Sveto pismo ni knjiga, ki se jo bere tako kot kakšen roman, ki se začne in konča. Sveto pismo ni knjiga, ki jo ta, ki išče Boga vzame v roke in Ga najde v njem. Sveto pismo je treba brati tako, kot to zapoveduje Cerkev, ki Sveto pismo razlaga in je najvišja avtoriteta za razna vprašanja, ki izvirajo iz branja. Tudi če bi rekli, da je Stara zaveza interludij v Novo zavezo, še ne bi zajeli kompleksnosti odnosov in povezav med obema zavezama in cerkvenim naukom.
             
Ateisti pa se tega lotevajo na najenostavnejši mogoči način. Odpirajo sveto pismo in iščejo v njem kontradikcije in "sočne" podrobnosti, da bi jih mogli uporabiti zoper svoje nasprotnike. Ob tem pa so popolnoma nevedni, da se je že z vsako tako in podobno dilemo Cerkev ukvarjala že pred vsaj tisoč leti in dala na koncu razlago, ki pristoji njeni avtoriteti. Da lahko danes še vedno naokrog tekajo ateisti in trdijo, da se kristjani pač enostavno ne držijo tistega, kar je v Svetem pismu zapisano, pa ima razlog enostavno v tem, da po svetu obstaja na tisoče protestantskih sekt, ki vsaka po svoje razlaga Sveto pismo, povezuje pa jih le sovraštvo do Katoliške Cerkve. Ti protestanti nimajo nobene avtoritete, ki bi razlagala vprašanja in dileme, ki se pojavijo ob branju Svetega pisma, zato jemljejo Sveto pismo kot navadno knjigo, kot nek manifest, kot nek program. Berejo ga tako, kot ga berejo ateisti.
     
A vendar kljub vsemu, noben protestant iz katerekoli sekte ne bo nikdar trdil, da je za zveličanje npr. potrebna obreza. Ateist, ki bere Sveto pismo pa bo trdil ravno to: kristjani se ne držijo Svetega pisma, ker niso obrezani, torej so hinavci. Ta kompleksnost razdelitve Svetega pisma na Staro in Novo zavezo ter povezav in nasprotij med njima, bo ateista vedno puščala zmedenega in trdil bo najbolj smešne reči.
       
To ateistovo nerazumevanje ga končno vodi do zaključka, da sta Sveto pismo in Koran nekaj popolnoma istega. Loči jo le dejstvo, da se prvega verniki ne držijo do črke natančno, drugega pa se. Kot rečeno pa je to nekaj naravnost smešnega, saj se kristjani vendarle držijo vsega kar je v Svetem pismu. Vendar pa tu ateisti naredijo še eno napako. Ko presojajo Sveto pismo in Koran se ne ozrejo kdaj je bilo eno ali drugo spisano.
           
Človek se ne more, da se ne bi čudil, ko razni ateisti vehementno kažejo na podobnost (istost) med Staro zavezo in Koranom, ne da bi morda mimogrede omenili, da so Mojzeosve knjige stare več kot tri tisoč let, Nova zaveza dva tisoč let, Koran pa je vsaj 600 let mlajši od nje.
     
Ta "podrobnost" se očitno raznim ateistom, ki so se postavili za moralne razsodnike religij in verstev, pač ne zdi pomembna. Ne zdi se jim pomembno, da je bila Stara zaveza spisana v časih najhujšega barbarizma in celo pred klasično antiko in da je Nova zaveza s Kristusom revolucionizirala odnose med posamezniki in družbami, pripravila konec suženjstva, žensko osvobodila moške nadoblasti itd.
       
Za ateiste to ni pomembno. Ni pomembno, da je Koran nastal 600 let po Kristusu, še vedno ga primerjajo s Staro zavezo, ki je stara veliko več kot 3000 let in kot rečeno sega globoko pred klasično antiko. Objektivno, pravijo oni, sta obe knjigi slabi knjigi.
         
-NeoDomobranec

Ni komentarjev:

Objavite komentar