petek, 29. april 2016

Katero kravo se bo na koncu zaklalo?

Zdi se, da se je treba na kratko odzvati na nedavno eskalacijo Leljakovega napada na dr. Drobniča, ki smo mu na tem blogu in na NeoDomobranec blogu posvetili nekaj pozornosti. Kajti nekatere stvari so se v zadnji epizodi izkristalizirale in postavile stvari na njihove končne pozicije.
     
Če se je pri prvem napadu Leljaka na dr. Drobniča, ta moral braniti pred raznoraznimi "pravičniki", so vsi ti ob tej situaciji, ko je bil v prerekanje vključen sam Janez Janša, morali utihniti, da ne bi marginalizirali samih sebe. Le najbolj uporni subjekti, za katere je očitno, da direktno sovražijo domobranstvo in njegove ideale, so vseeno ostali na svojih pozicijah, s to razliko, da so bili sedaj oni ti, ki so bili v manjšini. Večina jih je zapustila. Ti ideološki oportunisti, ki so še dva meseca nazaj žugali s pestmi zoper dr. Drobniča v neki hlinjeni pravičniškosti in načelnosti, so sedaj pozivali k pobotanju. K zakopavanju sekire! Nihče si ni več drznil z visokega trona svojega ega kričati, da je "vedno vedel, da je Drobnič udbovec".
          
In sedaj ob tej priliki bi se bilo vredno ozreti po vseh tistih, ki so tako hipno, tako enostavno, zamenjali svoje pozicije in pozabili na vso svojo domnevno načelnost. Nič ni namreč narobe, če ljudje pridejo do uvida, da so se zmotili, a ta uvid naj vendarle na primeren način eksplicitno izrazijo in še bolj primerno bi bilo, da bi svojo zmoto pokazali in popravili. Da samo menjajo svoje pozicije glede na to kako in kaj si misli najbolj vplivni desničar, je enostavna hinavščina in ravno zaradi takšnega obnašanja pride do raznih ekscesov.
      
Najbolj klasičen primer se mi zdi v pozivu enega od desničarskih komentatorjev, ki je ob prvem "pogromu" nad dr. Drobničem pozival k razbijanju malikov in zakolu svetih krav. Namreč on si je vzel čas in se prek Austinove teorije govornih dejanj spravil dokazovat, da že sam podpis pripravljenosti pomeni sodelovanje z UDBO. A kaj se je zgodilo potem, ko se je sam Janša zavzel zoper Leljakovo neprestano napadanje dr. Drobniča? Omenjeni komentator je enostavno predlagal: "Umirita se fanta." Znenada je izginila njegova načelnost in začuda se ni potrudil, da bi Janši razložil svojo teorijo, ga usmeril na svoj zapis v katerem je podrobno "utemeljil" zakaj je dr. Drobnič sodeloval z UDBO in kako ga od tega prav nič ne odveže. Ne, enostavno je na vse skupaj pozabil.
              
Zato moramo zahtevati več intelektualne poštenosti, več intelektualne globine. Zahtevati moramo od ljudi, da se v svoje nazore poglobijo in jih zagovarjajo, ne da bi pri tem zapadali v protislovja. Kajti če se za hip še ustavimo pri zahtevah po pobijanju malikov oz. svetih krav. Človek, ki bi bil intelektualno pošten in goreč v svojih nazorih, bi od svoje teorije ne odstopil in se v tej, pravilni ali nperavilni, to je na tem mestu vseeno, zagnanosti spravil tudi na malike ali svete krave, ki to so in se ne bi ustavljal pred svojim "idolom", v takšnem ali drugačnem pomenu te besede. A ker se filozof kakršen je, ni zmogel tega koraka in udariti po maliku, se nam more zdeti toliko bolj neiskren in v resnici hinavski. Namreč, mi ne terjamo, da pobija malike, a terjamo od njega, da če zagovarja pobijanje malikov, naj to pobijanje zagovarja koderkoli se malik že pojavi, pa tudi če se pojavi v njegovem subjektivnem krogu. In ravno na to smo opozorili že tedaj, sama zamisel o uničevanju malikov je v resnici zelo radikalna in če je avtor noče izvajati v njeni celovitosti, ga to dela le navadnega hinavca.
           
Tedaj smo rekli, da bomo dr. Drobniču stali ob strani, pa naj se zgodi karkoli. Kajti dr. Drobnič je vendarle osebnost, katerega misli in besede so najbolj jasne in brezkompromisne. In tu še vedno stojimo. Zdi pa se žalostno, da je Leljak napovedal boj dr. Drobniču. Zakaj? Zato, ker se je ravno po tej izmenjavi tvitov med Leljakom in Janšo pokazalo, da bo Leljak le s težavo še kdaj kredibilno nastopal na desni politični sferi, še posebej po tistem, ko ga je levica medijsko že zdavnaj linčala. Problem Leljaka pa je bil in še vedno je, tudi v tem, da on slovensko situacijo razume na zelo specifičen način. On se ne zmeni veliko za samo medvojno situacijo v oziru na delitve naroda, temveč izhaja striktno iz dojemanja same komunistične države in seveda tudi izvensodnih pobojev. Zato njegov pogled ni nujno protikomunističen v smislu fundamentov te ideologije, temveč je protikomunističen zgolj v pogledu na nasilno in zločinsko naravo komunizma. Tu pa nastane velika razlika o kateri smo večkrat že pisali in jo imenujemo "antikomunizem vs. liberalni antikomunizem" in prav to naše ločevanje duhov, če želite, je jasno naglasil dr. Drobnič, ko je v intervjuju z dne 28.4.2016 rekel, da nam komunisti niso ugrabili le države in raznih inštitucij, temveč celo raziskovanje komunističnih zločinov oz. bi rekli protikomunizem. S tem se je potrdila naša teorija o liberalnemu antikomunizmu. Antikomunizem v njegovi obliki lahko na zelo enostaven način presojamo s pomočjo Angele Vode, ob njej se razjasni mnogokateri nazor ljudi.
      
Za konec se vprašajmo, katera krava bo končala zaklana v smislu poziva, ki ga je pred meseci sprožil prej omenjeni komentator "Zakoljimo svete krave"?

Ni komentarjev:

Objavite komentar