torek, 31. maj 2016

Protestantizem in slovenstvo

Protestantizem in slovenstvo

              
Dr. Janez Evangelist Krek, 1898
                 
Rado se ponavlja v Slovencih, da je rodišče naši literaturi protestantizem. To je samo ob sebi res, a navadno se s tem tudi rači namigavati, da od katoličanstva naš narod nima mnogo. Zato je ta fraza posebno ljuba njim, ki jim sploh katoliška cerkev ni posebno mila. Zadnji čas pa je bilo več pojavov, ki nam pričajo, da se močno moti, če kdo misli, da moramo Slovenci biti protestantizmu hvaležni. Kar je storil, je storil nehote. Ko bi bil zavladal med nami, bi bil učinek popolnoma drugi. Slovenstva bi najbrže sploh ne bilo več. Zares se je v zadnjem boju pokazalo, da prav tisti, ki rujejo zoper slovanstvo, rujejo tudi zoper cerkev. Najhujši sovražniki slovanstva so tudi najhujši sovražniki — Rima. »Rim, ta je naš sovražnik!« je vpila nemško nacionalna drhal, »protestantizem, to je naša rešitev!« Tako sodi drhal in tako sodi tudi veliki zgodovinar, slovanstvu sovražni — Mommsen. Iz pisma profesorju Jagiću je razvidno, kaj on misli o protestantizmu. Mommsen je uverjen, da se je Avstrija postavila proti germanizaciji, ko se je postavila proti protestantizmu. »Daß eine Germanisierung Österreichs möglich gewesen wäre, wenn die Habsburger zur Zeit der Gegenreformation einen entgegengesetzten Weg eingeschlagen hätten, ist ebenso gewiß, wie daß sie schon damals endgiltig aufgegeben ward.«
               
Isto prepričanje se je pokazalo posebno tudi na zadnjem shodu starokatoličanov na Dunaju. Protestantizem se je hvalil kot princip vsenemštva, katolicizem kot sovražnik. — Starokatoliški župnik Wolf je očital katoliški cerkvi, da brani tudi nenemške narode. — Arhitekt Benesch je dokazoval, da je Rim zavrl edinstvo vsenemštva. »Proč od Rima!« je klical pangerman, »to mora biti naša parola, to tudi naše dejanje!« Ko je dijak Nepostil hotel ometati, da je tudi katoličan lahko Nemec, so zbrani glasno ugovarjali. Pot od Rima jim je pot v pangermansko Avstrijo!
                       
Tako torej misli drhal, tako starokatoliški teologi in laiki, tako tudi — Mommsen.
                    
To si zapomnimo! Oni že vedo, kaj je protestantizem, če tako teže za njim, da bi germanizirali Avstrijo!
           
Ko bomo imeli kdaj kulturno zgodovino slovenskega naroda, se bo še jasneje pokazalo, kaj bi bil za slovenski narod protestantizem! — Mi ne dvomimo, da pogibel v vsakem oziru!
            
Katoliška cerkev uči pravico in ljubezen in le pravica in ljubezen moreta rešiti naš narod. Če splošno zavlada načelo protestantovskega individualizma, to smo mi Slovenci tisti narod, ki mu je pisano, da ga najprej potepta — tujčeva peta!

Ni komentarjev:

Objavite komentar